För frågor eller kommentarer, kontakta vår redaktör: redaktionen@maginfluensa.com


Dela den här sidan

Återhämtning efter maginfluensa

Efter att du harft maginfluensa är det viktigt att du lyssnar på kroppens signaler och tar det lugnt.

 

Det viktigaste är att både under sjukdomsförloppet och efter tillfrisknandet ersätta den vätska man förlorat genom diarrén. Detta görs bäst genom att dricka många små portioner vätskeersättning med täta mellanrum. Vätskeersättning kan du blanda till själv eller köpa på apoteket, för barn under tolv år bör man inte blanda egen vätskeersättning. Recept på vätskeersättning.

 

När du känner dig friskare är det bra om du börjar äta igen. Börja med något som känns snällt mot magen, som vitt bröd, te och soppor. Det kan vara bra att vänta med mer svårsmälta saker som mjölk, kaffe, råa grönsaker etc.

Smitta inte andra

När du har/har haft maginfluensa är det viktigt att du är mycket noggrann med hygienen för att inte smitta andra. Många av de virus som står för de flesta fallen smittar genom att man bara får i sig mikroskopiska mängder avföringspartiklar från en smittad person. I teorin är man inte längre smittsam när man känner sig frisk igen, men man kan missta sig på när man känner sig frisk, eller också har man inte tvättat sig tillräckligt noga, så man kan smitta andra även någon dag efter att man är symptomfri.

Så om du vill undvika att smitta andra, tvätta händerna ordentligt och ofta och använd gärna handsprit!

Dela den här sidan